Home
Sleattemermar

Midwinter maaltijd en Baas Boppe Baas

15 december 2018

Ondanks het feit dat er sneeuw voorspeld werd kwamen nog een aantal stoere WSV-leden op de fiets naar “Het Roefke”. Daar was het warm en de hele entourage was perfect gecreëerd door Diet. Drie rijk besnorde Mexicanen begroetten, van onder hun grote sombrero’s, in totaal 38 deelnemers.

Direct was er sfeer en die sfeer werd nog bevestigd door het tonen van beelden vanuit een zonnig Mexico.
Vorig jaar was het thema “Griekenland”, nu had het organisatiecomité ervoor gekozen met ons de oceaan over te steken en dat bleek een prima keus te zijn.

In de loop van de afgelopen jaren maakt het item “Baas boppe baas” deel uit van het programma van de midwinteractiviteit, zo ook nu. De aanwezigen werden getrakteerd op verhalen “ter lering ende vermaak”.
Evert vertelde het verhaal van de kanoërs die ze de afgelopen zomer troffen tijdens hun tocht op het Wad. Hannie vertelde over de brand die ze jaren geleden aan boord van hun schip in Enkhuizen hadden en dat je met vuur en benzine aan boord nooit voorzichtig genoeg kunt zijn. Gerke gaf in zijn verhaal de tip mee met watervaste viltstift de inhoud op de voorraad blikken met groente en vlees te zetten en dat je in noodgevallen water onder uit het schip kunt halen met behulp van de koelwaterpomp van de motor. Aafke Meines vertelde hoe ze de afgelopen zomer met het schip van Ben Wouters waren afgevaren vanaf lagerwal in de haven van Urk. Hanneke vertelde over twee reddingsacties en het enorme verschil tussen de reacties van degenen die door hen gered werden. Als laatste item van deel één werden we door Joep en Merijn meegenomen naar de boorden van de Luts, waar ze hun kano voorttrokken met een quad.
Ondertussen had Kyra het voorgerecht (maïssoep, nacho’s en gaucamole) klaargezet en iedereen deed zich daaraan te goed. Heerlijk!
Op deze avond een primeur: het optreden van de Sleattemermarsjongers. Dat ze flink geoefend hadden bleek uit de wijze waarop ze de Fryske liederen, vierstemmig, ten gehore brachten.

     

Na dit muzikaal intermezzo werd het hoofdgerecht genuttigd: taco’s, Mexicaans gehakt, enchilada, gele rijst en een bonensalade. Kyra had op flinke eters gerekend, want er was meer dan genoeg voor iedereen.
Tijdens de tweede ronde “Baas boppe baas” hoorden we van Henk hoe hun mooie, witte schip van binnen zanderig werd nadat water het schip binnen was gekomen tijdens een periode van zeer hoge waterstand op de Elbe. Wim vertelde over een hachelijk avontuur tijdens één van hun vele reizen; dit keer draaide de wind toen ze bij Fiji eilanden voor anker lagen, vlak tegen een rif aan.
Als juryleden waren Fedde en Hannie Mulder aangesteld. Het ontsloeg Fedde van de taak een verhaal te vertellen, maar ook deze taak werd door het echtpaar zeer serieus aangepakt. Nieuw was de introductie van een aanmoedigingsprijs en deze prijs werd zonder verdere discussie gewonnen door onze beide jeugdleden die zo mooi het verhaal met de quad vertelden.
Dat de jury het moeilijk heeft gehad moge duidelijk zijn, maar uiteindelijk werd besloten de prijs dit jaar aan Hanneke te geven vanwege het feit dat een ieder die op het water in moeilijkheden komt erg blij is met mensen die bereid zijn een helpende hand uit te steken. De naam van Hanneke komt op de boom en bovendien mocht ze één van de mooie kerststukken, die door Diet verzorgd waren, uitzoeken.

     

Vervolgens was het weer de beurt aan de sjongers. De gestreepte, nautisch verantwoorde sjaaltjes, waren vervangen door prachtige exemplaren met glitters en in deze outfit kwamen de vier kerstliederen nog beter tot hun recht. Tijdens het vierde lied werd uitgenodigd tot meezingen: “We wish you a Merry Christmas”. Aafke, Diet, Gerke, Henk, Jolly, en Pien werden onder luid applaus bedankt voor hun bijdrage en de dank ging vergezeld van een lekkere fles Mexicaanse wijn.
Ook Diet werd bedankt voor de aankleding van de tafels en voor het aanbrengen van lichtjes en dennengroen her en der in de ruimte.
Tot slot van de maaltijd was er een heerlijk dessert met twee soorten ijs.

Wat een geslaagde midwintermaaltijd waar de 38 leden of donateurs van onze watersportvereniging hebben genoten!


Zeker heel veel dank voor de leden van de activiteitencommissie: Eling, Fedde en Hans bedankt!

 

 

 

« terug naar het archief