Home
Sleattemermar

Oud-Zeilend-Hout

25 juni 2014

Voor de achtste maal organiseert de Stichting Oud-Zeilend-Hout haar jaarlijkse evenement voor oude houten wedstrijdzeilboten. Op 28 en 29 juni zien we boten die in "normale" wedstrijden niet meer aan de start verschijnen, vijf verschillende races zeilen. Het evenement, gehouden op het Slotermeer bij Balk, is ook dit jaar weer in samenwerking met de Watersportvereniging "Sleattemermar" georganiseerd. Dit was in 2010 ook het geval.

Aan de start
Tijdens het evenement zijn er waarschijnlijk weer een groot aantal Larken. Ook 12m BM, ZM-jollen, W-klasse en 7m10 schepen verwachten we zeker weer aan de start. Daarnaast zullen er ook weer oude houten Finnjollen, Flying Dutchmen, Tempo Scow's en OK-jollen inschrijven: houten boten die minstens 35 jaar oud zijn, sommige zelfs meer dan 50 jaar oud en een enkeling zal zelfs rond de 100 jaar oud zijn.

Boot van het jaar 2014
Dit jaar zullen er ook zeilers deelnemen aan het evenement die een "Vrijbuiter" bezitten. De Vrijbuiter is dit jaar door Oud Zeilend Hout gekozen tot "boot van het jaar 2014". Ooit een spectaculaire klasse, die vanaf 1918 tot WOII een dynamische ontwikkeling kende. De Vrijbuiter-klasse was een experimenteerklasse met maar een paar beperkingen. Het zeiloppervlakte was maximaal 15 m groot, de huid moest minstens 12 mm dik zijn en de kuip mocht niet groter zijn dan 2 m. Het waren de "race"-machines van voor de oorlog.

Vanaf de wal
De wedstrijdbanen zullen zo uitgelegd worden dat de wedstrijden ook vanaf de wal te volgen zijn. De Watersportvereniging "Sleattemermar" heeft een clubhuis " 't Roefke" aan het Tsjamkedykje op het Balkster strand met uitzicht over het Slotermeer. Op zaterdag 28 juni zullen 3 wedstijden verzeild worden, op zondag zijn dat er 2. De eerste start op zaterdag zal om 12:00 uur zijn, op zondag om 10:30 uur. Meer info op de website van oud-zeilend-hout.

 

« terug naar het archief