Home
Sleattemermar

Verslag NK Flits 2014

1 september 2014

Helga Drost en Petra de Vos uit Akkrum zijn op het NK zeilen in de Flitsklasse vrijdag 15 tot en met zondag 17 augustus 2014 op het Slotermeer op de eerste plaats geëindigd. Tweede werden Hanna Rijk en Floris Reitsma uit Scharnegoutum, gevolgd op een derde plek door Britt Abma en Marieke Gijselaars uit Sneek.

De Watersportvereniging Sleattemermar verzorgde de wedstrijdorganisatie van het zeilevenement waarvoor zich 42 boten hadden ingeschreven. Er stonden voor het Kampioenschap tien wedstrijden geprogrammeerd.

Na twee dagen gingen de winnaars van de Sneekweek in de Flits-C, Wiebrand de Vos en Douwe Bosma in de Flits 477, aan kop. De verschillen tussen de eerste 7 boten waren echter heel klein waardoor de uitslag van de wedstrijden op de slotdag de doorslag moest geven.

De zware omstandigheden op zondag 18 augustus waren voor veel zeilers echter teveel van het goede. De windkracht nam in vlagen soms toe tot 6 Beaufort waardoor veel boten omsloegen en de wedstrijd moesten verlaten.

De aanwezige Stand-by had het dan ook druk met het leegpompen van omgeslagen bootjes die daarna naar de kant moesten worden gesleept. Dat overkwam ook de jonge zeilers in de Flits 477 die daarna wijselijk besloten om aan de wal te blijven met als gevolg dat zij geen kans meer hadden op het felbegeerde Kampioenschap.

Na een tweede plaats in de eerste wedstrijd op deze laatste wedstrijddag namen Helga Drost (16 jaar) en Petra de Vos (7 jaar) in de Flits 899 de leiding in het klassement over. In een inmiddels tot 25 boten geslonken wedstrijdveld, slaagden zij erin om in de tweede wedstrijd als eerste de finishlijn te passeren.

              

Het wedstrijdcomité, onder leiding van Evert Steensma, besloot na overleg met de klassenorganisatie, de laatste race niet meer te starten omdat de wind inmiddels was toegenomen tot 7 Beaufort. Daarmee was het Kampioenschap beslist en kon de Nederlandse vlag tezamen met de Kampioenswimpel in de top van de mast van de Flits 899 worden gehesen.

                           

Behalve de Kampioenswimpel en de bijbehorende medaille van het Watersportverbond ontvingen de winnaars als wisselprijsde Zilveren Flits. Volgend jaar wordt het Nederlands Kampioenschap gevaren op het Sneekermeer onder auspiciën van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek.

Eindstand na 9 races:
1. Helga Drost, Petra de Vos, Akkrum 37,0 pnt; 2. Hanna Rijk, Floris Reitsma, Scharnegoutum 44,0 pnt; 3. Britt Abma, Marieke Gijselaers, Sneek 48,0 pnt.
 

« terug naar het archief