Home
Sleattemermar

Excursie Andela Scheepstechniek

27 november 2014

Het is druilerig en aardedonker als we het industrieterrein Eigen Haard in Balk indraaien. We zijn op zoek naar de loods van Sjoerd Andela, één van onze leden. Andela Scheepstechniek in Balk houdt zich bezig met het vormen van elders op maat gesneden plaatmateriaal (staal of aluminium) voor schepen en jachten.
Binnen staat al een groepje leden te wachten en geleidelijk druppelen er meer de grote hal binnen.
Sjoerd begint met ons op de computer te laten zien hoe hij vanaf digitale tekeningen de maten en vormen haalt die nodig zijn voor het maken van de mallen. Hij vervolgt zijn verhaal in de hal tussen de gigantische machines en de enorme platen staal. Naarmate zijn verhaal vordert, groeit onze bewondering. Hij doet dit werk namelijk geheel alleen. In de loop van de jaren heeft hij de machines aangepast en lukt het hem om steeds efficiënter te werken. Over opdrachten heeft hij dan ook nog niet te klagen, al is de jachtbouw sinds de crisis min of meer stil gevallen. De computer laat ons ook het eindresultaat zien. Niet alleen grote, luxe motorschepen en klassieke zeiljachten, maar ook bedrijfsschepen.

Met een enthousiast team heeft Sjoerd Andela zich daarnaast bijzonder succesvol bezig gehouden met het verder ontwikkelen van door zonne-energie aangedreven boten. Ook hiervan zien we het resultaat op een filmpje. Voorlopig staat dit project helaas op een laag pitje wegens gebrek aan tijd en middelen. Er zijn sponsors nodig, maar ook in het werven van goede gevers gaat veel tijd zitten.

Dorstig geworden, vertrekken we ter afsluiting van de avond richting Roefke om nog even wat te drinken en na te praten.
 

« terug naar het archief