Home
Sleattemermar

Lezing Spitsbergen met de zeilschoener "Noorderlicht"

12 maart 2015

Het was die dinsdagavond , 3 maart weer "full house" in 't Roefke!
Meer dan 40 leden en introducés waren als "haringen in een ton" in het clubhuis samen gepakt .
Reden: Jappie Bandstra uit Stavoren gaf (voor de eerste keer in zijn leven) een bloedstollend verslag van een winterse reis naar de koude kusten van Spitsbergen met de zeilschoener "Noorderlicht" .
Dit voormalig lichtschip van Flensburg (D.) is 10 jaar geleden door twee eigenaren omgebouwd tot een comfortabel zeilschip voor toeristische tochten langs Scandinavische kusten , Canarische en Caraïbische eilanden .
Deze chartermarkt is in zwaar weer geraakt , zodat de reders de laatste jaren vooral extreme locaties opzoeken en daar zijn zij prima in geslaagd door zich gedurende de winters het schip te laten invriezen in één van de vele baaien aan de westkust van Spitsbergen; De 'Noorderlicht" wordt van februari tot aan mei gebruikt als overnachtingslocatie voor toeristen die met hondentreksleden de eilandengroep van Spitsbergen verkennen.
Om de zeilschoener vlak vóór het invallen van de arctische winter in de wateren op 60 zeemijl afstand van de hoofdstad Longyearbyen te laten ankeren , moet dit schip omstreeks de Kersttijd vanuit de Noorse havenstad Tromsö door een " zeewaardige" 6 koppige bemanning, (waarvan Jappie al 6 jaar lang deel uit maakt) ,overgezeild worden. De overtocht van c.a. 900 zeemijlen naar Spitsbergen via Jan Mayen eilanden wordt meestal onder barre omstandigheden in één week gehaald; ...en hoe die omstandigheden eruit zien?
...daar kon die dinsdagavond het aanwezig publiek naar luisteren en vooral huiveren!

 

« terug naar het archief