Home
Sleattemermar

Even voorstellen

1 mei 2013

Nieuwe Secretaris, Henk Baukema;

Aan diegenen die mij niet kennen wil ik mij even voorstellen. Geboren en getogen ben ik in Gaasterlân en al ruim veertig jaar woonachtig in Sloten.

Als vertegenwoordiger en later als verkoopleider heb ik echter een zwervend bestaan geleid. De kantoren van de bedrijven waarvoor ik werkte bevonden zich in Dordrecht, Veenendaal (Akzo) Velp en Doetinchem (Vredestein). Vanuit hier zwierf ik door Nederland en een aantal jaren door de Benelux. Op mijn vijftigste verloor ik echter mijn baan en ben daarna als zelfstandig interim-manager en adviseur werkzaam geweest. Hierbij stuitte ik toevallig op de koekbakkerij in Molkwerum waar ik uiteindelijk eigenaar werd.

Tot ‘het water’ heb ik mij al vanaf mijn jeugd aangetrokken gevoeld. Op tienjarige leeftijd was ik met mijn vriendje veel langs de IJsselmeerkust te vinden. In het haventje bij het Klif in Oudemirdum hadden we elk een kano. Bij harde wind vanaf de zandbank op de golven terugsurfen naar het haventje was een fantastische belevenis! De kano werd ingeruild voor een houten spiegelsloep met een oude Penta buitenboord werkmotor. Daar hebben we veel plezier aan beleefd. Toen we in Sloten kwamen wonen heb ik hem verruild voor een houten kajuitzeilbootje. Hier heb ik helaas meer werk dan plezier van gehad: veel schuren en lakken en weinig tijd om te varen. Verkopen dus.
Het bloed kruipt echter waar het niet kan gaan en na een aantal jaren werd er een Dehler Varianta aangeschaft. Een geweldig en goed hanteerbaar bootje. Hiermee heb ik mezelf solo zeilen aangeleerd. Vele tochtjes heb ik met deze Varianta op de Friese meren en het IJsselmeer gemaakt. Maar zes en een halve meter heeft ook zijn beperkingen en daarom werd er een 29 voeter aangeschaft, een Deense Naver 29. Je kunt me hiermee tegenkomen op het IJsselmeer, de Wadden, de Noordzee of gewoon in jachthaven Lemsterpoort.

Ongeveer dertig jaar geleden ben ik ook enkele jaren (zij het passief) lid geweest van de WSV Sleattemermar, maar nu hoop ik mijn steentje bij te dragen als jullie secretaris.

Henk Baukema
 

« terug naar het archief