Home
Sleattemermar

Bezoek zeekadetten Lemmer

5 november 2016

Zaterdag, 29 oktober. Acht jeugdzeilers van onze vereniging staan bij 't Roefke te wachten. De zon schijnt en het waait nauwelijks. Een heerlijke dag om op bezoek te gaan bij de Zeekadetten in Lemmer. Als iedereen er is vertrekken we met drie auto's naar Lemmer.

Op de Sluisweg in Lemmer aangekomen zien we het grijze silhouet van de “Roermond” aan de kade liggen. Een rechte pijp met een rood-wit-blauwe band torent hoog boven alles uit. Overal rond en op het schip zijn jongens en meisjes in donkerblauwe uniformen druk bezig. Twee meisjes staan klaar om ons te ontvangen. Even later komt de commandant, mijnheer Perreau. Hij gaat ons voor, het schip op. Een smalle deur brengt ons in een donkere gang. Een beetje eng is het wel en je moet goed uitkijken, want de deuren hebben heel hoge drempels en overal zijn openstaande luiken in de vloer, waar je, als je niet oppast, zo in zou kunnen vallen! We komen in een ruimte met lange tafels en een bar. Na een verhaaltje van mijnheer Perreau over het schip en de zeekadetten, worden we in twee groepen verdeeld en krijgen we een rondleiding van de twee meisjes.

Onze groep gaat via het voorschip naar de brug. Daar wordt het schip bestuurd. Dan bezoeken we de machinekamer. Je kan mekaar er nauwelijks verstaan, zo'n herrie maakt de generator, die het schip van stroom voorziet. Twee motoren van 1250 PK elk zorgen voor de voortstuwing van het houten schip. Hout, want een mijnenveger mag natuurlijk geen magnetische mijnen aantrekken. Dan zou het schip ontploffen en dat is niet de bedoeling; de “Roermond” moet mijnen opruimen en niet door mijnen opgeruimd worden!
Na de rondleiding gaat één groep exerceren onder leiding van de commandant. De andere groep leert enkele knopen van een paar zeekadetten. Wat wij “knopen” noemen zijn geen knopen wordt ons verteld. Aan boord van schepen heten ze “steken”. Het is maar een weet. We leren o.a. de schootsteek, een achtje maken, de mastworp, de platte knoop en de paalsteek.
Bij het marcheren leren we “acht” te geven, op de plaats rust te staan, naar rechts te richten, voorwaarts mars te gaan en in te rukken.

Hierna is het pauze, pikheet, zoals ze dat hier noemen. We krijgen koffie, limonade of thee met een plakje cake. Dan is het tijd om te vertrekken. We bedanken onze helpers. We rukken overigens niet in, maar zeggen gewoon gedag en gaan dan naar de auto's.

Je kunt al zeekadet worden vanaf je 11-de. Eerst ben je een jaar aspirant. Daarna kun je voor drie diensten kiezen: De technische dienst: Motoren en zo, de Nautische dienst: Alles wat aan dek gebeurt plus zeilen en roeien en de Verbindingsdienst: electronica, morse-alfabet, seinvlaggen, marifonie en radio techniek. Kinderen onder de elf kunnen als ketelbinkie meedoen. Dan voor een halve dag per week.

Belangstelling? Je kunt 3 dagen meelopen op de “Roermond” in Lemmer aan de sluisweg. Informatie: De heer F.F.Perreau Commandant@zkklemmer.nl Tijdens korpsdagen: 06 31091600


 

« terug naar het archief