Home
Sleattemermar

Open Valkendag 2018

6 oktober 2018

Een mooi zonnetje, de dauw nog op de velden en een enkel verdwaald zuchtje wind, zo startte zaterdag 6 oktober in Balk. In het Roefke, het clubhuis van WSV Sleattemermar was het echter verre van stil. Terwijl de routiniers van wedstijd commissie, bestaande uit Lolke Kroes (wedstrijdleiding), Jan Feenstra (geluidseinen/assist rescue), Henk Baukema (vlaggen) en Bauke Jager (organisatie & rescue) nog even de laatste puntjes op de spreekwoordelijke “i” plaatsen stroomden de eerste wedstrijdzeilers binnen. Met een sterke kop koffie in de hand voor de extra scherpte, werd er aandachtig door aanwezigen geluisterd terwijl de wedstrijdleiding de plannen ontvouwde. Er zou gezeild gaan worden in een baan met boven boei (1), een spreader(2) en dubbele beneden boei (3/4) met in het midden de start/finishlijn met daarnaast het wedstrijdschip. Een mooie uitdagende baan bij licht weer naar zou blijken!

Na de palaver togen de zeven teams naar de verderop gelegen zeilschool de Ulepanne alwaar een zevental door de Hoora geproduceerde valken op ons lag te wachten. De boten werden snel in gereedheid gebracht en in kolonne togen we, met een licht windje van 2 Bft. uit zuidzuidoostelijke richting, de Luts uit het Slotermeer op. Hier lag op een kleine halve zeemijl het wedstrijdschip reeds op ons te wachten. Het duurde niet lang voordat de oranje vlag in top werd gehesen ten teken dat de officiële startprocedure spoedig van zou aanvangen. Benedenwinds van het startschip werden alvast de nodige oefenslagen gemaakt. Weldra volgden de vlag en toetersignalen elkaar in gepast tempo op. De eerste start was een feit. Er stond inmiddels een kleine 3 Bft. wind uit zuidzuidoostelijk richting die af en toe inzakte. Er werd door de verschillende deelnemers druk gelaveerd om zichzelf in zo goed mogelijk positie te manoeuvreren. Na een 10 minuten zeilen bereikten de eerste valken de bovenboei, het veld lag nog redelijk dicht bij elkaar en er werd onderling flink maar fair gestreden om de benodigde meters en de beste posities. Eenmaal langs de spreader (2) ging het in een voor de wind op naar de benedenboeien alwaar men de strategisch keuze had voor een passage over bakboord of stuurboord. Dit zorgde vanzelfsprekend voor de nodige dynamiek en afhankelijk van positie pogingen om via het andere rak een door de rest onvoorzien voordeel te kunnen pakken. Deze rondgang werd nogmaals herhaald alvorens te finishen. De eerste wedstrijd zat erop.

    

Het wedstrijdorganisatie liet geen kostbare tijd verloren gaan en start vrij snel met de vlag en seinprocedure voor de tweede wedstrijd. Wederom ontspon zich een in slow motion uitgevoerd maar niet daarom niet minder spannend tafereel op een, t.g.v. de iets gedraaide wind licht gecorrigeerde baan. Deze wedstrijd werd extra spannend omdat de wind soms even bijna wegviel en iedere verkeerde keuze genadeloos werd afgestraft. Een typische lichtweer wedstrijd waarbij ieder detail het verschil tussen winst en verlies kan betekenen. Hoewel er gedurende de race stuivertje werd gewisseld om de verschillende posities was de uitslag precies gelijk aan die uit de eerste wedstrijd. Nadat de laatste boot gefinisht was werd er aangelegd in de jachthaven en toog iedereen gezellig napratend richting het Roefke waar Anny, Emmie en Minkje een heerlijke lunch, verse groentesoep met ballen en luxe belegde broodjes, serveerden.

    

Na de lunch volgde de herindeling van de boten, dit om de competitie zo eerlijk als mogelijk te houden. Vol goede moed gaat iedereen op naar zijn/haar nieuwe boot en na een korte inspectie worden de zeilen gehesen. Iedereen heeft de tijd om even proef te varen met de nieuwe boten en al vrij snel prijkt, ondanks wat motorproblemen met de bijboot, op het wedstrijdschip wederom de oranje vlag ten teken dat de wedstrijdprocedure spoedig zal aanvangen. Onder de startlijn is het een druk in het gevecht voor een goede lijn en mooie positie op de startlijn. Daar klinkt de toeter en we zijn weer van start. Het zonnetje is overheersend aanwezig, iets dat niet van de wind gezegd kan worden. Deze is verder naar het zuiden gedraaid en varieert in sterkte. Tijdens de eerste wedstrijd ronde van de middag mag er echter niet geklaagd worden over de wind. Een klein koufront in een hogere luchtlaag trekt over en zorgt voor tijdelijk voor een volle 3 Bft. met soms een heel klein uitschietertje naar 4 Bft. Richting het einde van deze wedstrijd draait de wind nog wat verder in zuidzuidwestelijk richting. Na enige aanpassingen aan de wedstrijdbaan wordt aangevangen met een lange en laatste wedstrijd. De wind laat het op verschillende plekken geregeld afweten en de verschillen in de baan zijn groot (soms wel een halve baan). Maar dat is zeilen bij licht weer, het hoort er allemaal bij! Nadat Eling, ten gevolge van een verkeerd uitgepakte alles-of-niets strategie, de rode lantaarn over de finish heeft gebracht brengt iedereen de boten terug richting de Ulepanne. De sfeer zit er goed in en Bauke regelt zelfs nog een gezamenlijke sleep door de Luts omdat de weinige wind vrijwel pal tegen staat.

    

Eenmaal in het Roefke zijn de verhalen niet van de lucht, situaties worden besproken en er wordt gelachen en geproost. Dan neemt de wedstrijdleider het woord, het is tijd voor de prijsuitreiking. Ieder deelnemer ontvangt een heuse Fryske Sûkerbôle en de top drie ook nog eens koperen scheepstoeter. We sluiten af met een lekker Chinees buffet, wederom geserveerd door Anny, Emmy en Minkje. Dames, vanaf deze plek nogmaals dank voor jullie goede zorgen! Onder het genot van een hapje, drankje en het nodige zeemanslatijn wordt de dag plezierig afgesloten.
Binnen in het Roefke is het warm en gezellig, buiten staat een kalm briesje en zakt de zon langzaam achter de einder… moe maar voldaan fiets ik naar huis.

Minsken it wier Noflik! Tiege dank oan jim allen foar dizze prachtige dei!
Kai Valk

 

boot

R1

R2

tussenstand

boot

R3

R4

punten

Uitslag

Erik Schilstra

68

0.9

0.9

1.8

65

3

2

6.8

1

Kaj Valk

64

2

2

4

70

7

6

17

4/5

4/5

Eling Dijkstra

71

3

3

6

66

4

7

17

Gerke Wallinga

69

4

4

8

69

2

3

13

2

Dominicus Ketelaar

85

5

5

10

71

5

4

19

6

Siemen de Jong

70

6

6

12

64

0.9

0.9

13.8

3

R. van de Boogerd

65

7

7

14

68

6

5

25

7

« terug naar het overzicht