Home
Sleattemermar

Waddenweekend 2019

26 september 2019

Bij de gezamenlijke maaltijd als afsluiting van het Waddenweekend 2018 heb ik aangeboden om samen met Lolke het Waddenweekend 2019 te gaan organiseren.
Dat het allemaal heel anders zou lopen hadden we toen niet verwacht. Lolke heeft een heel drukke tijd gehad als een van de leden van “het driemanschap” en Nico heeft zijn plek in de commissie zomeractiviteiten overgenomen.
Het prikken van een weekend en het puzzelen met de gegevens van het tij levert iedere keer weer andere interessante routevarianten op. En bij het verder vooruitplannen blijft het weer natuurlijk de grote onbekende en onzekere factor.
Uiteindelijk hebben we een datum geprikt waarmee we onze wens om naast het varen ook wat tijd aan of op een (ei)land door te brengen konden invullen. Sterker nog we wilden het weekend zelfs twee eilanden aandoen.
In een diapresentatie hebben we onze bedachte route en de planning daarvan op 2e Paasdag aan de deelnemers gepresenteerd.

Donderdag 25 april
Ieder is op eigen gelegenheid naar Workum gevaren waar we, zoals inmiddels gebruikelijk, om 18:00 aan de “zeezijde” van de sluis” hadden afgesproken. Met 7 boten en 16 schippers/bemanningsleden hebben we “palaver” gehouden en besloten om het programma maar meteen wat aan te passen en ’s avonds niet door te varen naar Makkum maar te blijven liggen. Het weer was erg onbestendig en we hadden nog wat uurtjes speling omdat we pas rond 12:00 bij de sluis van Kornwerderzand hoefden te zijn. De reservering bij havenmeesters van Makkum werden deze keer geint door de havenmeester van Workum.

Vrijdag 26 april.
Na het ochtendritueel werden om 9:00 de landvasten losgegooid en vertrokken we met een mooi windje schuin achter in konvooi richting Kornwerderzand. De snelsten hebben even afgemeerd maar toen de sluiskolk open draaide en de lichten op groen sprongen konden we mooi allemaal gelijk naar binnen om te schutten. Nog even wachten voor de draaibrug en daar lag het weidse Wad voor ons. Motor-zeilend met een laatste stukje stroom tegen ronden we de kardinale ton op de splitsing van het Verversgat en de Boontjes waarna halve wind de koers Noord werd verlegd. De Marderklif, Marlijn en Diana kozen de kortste, maar ook ondiepste route door het Zuidoostrak naar het Inschot. De andere boten voeren wat om en moesten een stukje kruisen in het smalle Molenrak om op het Inschot te komen. Vanaf daar was alles tot boven de Gronden van Stotermelk heerlijk te bezeilen. Windkracht 4 met af en toe een zonnetje maakte dat de temperatuur aan boord net aangenaam werd. Met de stroom alleen op het laatste stukje Vliesloot tegen liepen wij, na een heerlijke zeiltocht om 16:45 als laatsten de jachthaven van Vlieland binnen waar vele handjes klaar stonden en ons hielpen bij het afmeren.
Even lekker warm douchen en dan klaar om het eiland op te gaan om ergens een visje te eten. ‘S avonds werd er bij verschillende schepen nog gezellig aan boord nagezeten.

Zaterdag 27 april
We hebben geprobeerd om rond 11:00 met “Happy koffie” een nieuw element in het Waddenweekend te introduceren. Het weer liet de oorspronkelijke gedachte om dat bij een tafel ergens op de steiger te doen niet toe. Wat waren we blij dat Diet en Jelke aan boord van hun grote Diana voor 16 personen plek hebben om ons droog, uit de wind en warm de koffie en de verschillende hapjes te laten smaken.
De weersvoorspellingen zijn niet zo best, harde wind met onstuimige uitschieters en soms buiige regen. Dat levert wel een paar mooie spectaculaire foto’s van een Botter onder Vlieland op maar wij besluiten om maar niet naar Terschelling te gaan maar te blijven liggen.
Dat betekent dat we de Diner-reservering op Terschelling afbellen en hier op Vlieland op zoek moeten naar een alternatief. Blij dat dat voor 16 persoenen in de meivakantie al lukt bij de eerste gelegenheid besluiten we toch nog om even verder te kijken.
In de Dorpstraat is het vanwege Koningsdag een gezellige drukte. Muziek, een levende stoelendans het zonnetje en muziek trekt mensen naar buiten.
Uiteindelijk komen we bij de Herbergh van Flielant terecht waar we denken een mooi plekje gevonden te hebben. Wandelend door het dorpje, een glaasje wijn in ’t Badhuis en terug over het strand komen we de meeste bemanningsleden even tegen en weet iedereen om 17:30 voor het gezamenlijke diner aan te schuiven.
Tijdens het tafelen wordt onder andere gepraat over wat we gisteren en vandaag al gehad hebben maar ook overlegd over wat voor morgen nog voor de boeg ligt. Sommigen willen naar huis omdat ze maandag weer aan het werk moeten of elders moeten zijn. Anderen overwegen om nog een nachtje te blijven liggen.
De wind is volgens de voorspelling morgen Zuid en krimpende naar het Oosten in wisselende sterktes. Overmorgen krimpt de wind nog verder naar het Noorden en zwakt daarbij ook af.
Dat betekent waarschijnlijk veel motoren. Morgen tegen de wind in en overmorgen omdat er dan weinig wind wordt voorspeld. Ook de routes over de Blauwe Slenk en Boontjes of weer via het Inschot worden afgewogen.

Zondag 28 april
Uiteindelijk besluit iedereen vandaag toch de thuisreis te aanvaarden. De Marlijn gooit om 8:00 als eerste de trossen los. De rest volgt om 9:00 en wij volgen nog een uurtje later omdat we maandag ook nog hebben. Het eerste stukje motor-zeilend tegen de Vliestroom in en dan weer zeilend tot het begin van de vaargeul langs de Pollendam. Daar de motor weer bij om via Harlingen in de regen tegen de wind in naar Kornwerderzand te varen. Door de sluis richting Makkum om daar nog een nachtje te blijven voor we door zouden varen naar de thuishaven. Via de marifoon horen we dat de meesten daar al verder weg naar de thuishaven zijn.

Het 23e Waddenweekend 2019 zit er op. Het verhaal deze keer geschreven vanuit de organisatie. Enerzijds heerlijk mee genietend met iedereen aan boord van de schepen die mee varen. Maar anderzijds ook proberend iets nieuws, iets “eigens” aan de tocht mee te geven. Voor ons was dat naast het varen ook het genieten van het “zijn op Vlieland” het eiland waar wij ons hart aan verloren hebben.

Wilt u in 2020 uw eigen inkleuring willen geven aan het Waddenweekend en de organisatie van de Waddentocht 2019 (geheel of gedeeltelijk) van ons over willen nemen. Dan horen wij dat graag. Maar volgend jaar de tocht weer een keer organiseren doen we ook met plezier.

Nico en Gonny abv High Wave
Tom en Thea abv Sommerfugl.

« terug naar het overzicht