Home
Sleattemermar

Familie Valkendag 2014

7 oktober 2014

De 24 editie hiervan vond plaats op zaterdag 4 oktober. Als mensen in staat zouden zijn om weersomstandigheden te kunnen bestellen dan had deze dag er niet anders uitgezien. Een prachtig zonnige najaarsdag met een windkracht 4, de perfecte omstandigheden voor deze valken competitie.
Om 9.00 verzamelen de 12 deelnemende teams, wedstrijdleiding en overige vrijwilligers zich in het Roefke. Wedstrijdleider Gerard Visser heeft een ‘gate baan’ voor ons in gedachten en we zullen zowel ’s morgens als ’s middags twee wedstrijden varen. Na Gerard z’n toelichting op wedstrijdbaan en startprocedure volgt de loting van de boten, die ons wederom door de zeilscholen De Stipe, Ûlepanne en Marswal tegen een vriendenprijs beschikbaar zijn gesteld.
In de ochtend worden er twee mooie wedstrijden gevaren. De gate baan biedt de mogelijkheid de benedenwindse boei zowel stuurboord als bakboord te ronden en hier wordt vooral tijdens de eerste wedstrijd met wisselend succes gebruik van gemaakt. Bij de tweede wedstrijd zijn de voorkeuren van de te varen route duidelijk en wordt het verschil gemaakt door het hebben of het vinden van de vrije wind om onbelemmerd te kunnen zeilen.
De boten, voortgestuwd door de wind, zijn onvermoeibaar maar de bemanning is om ca. 12.00 toe aan een pauze en laat zich de soep en broodjes op het zonnige terras bij het Roefke goed smaken.
De verwachting is dat de wind in de middag nog iets aan zal trekken en de wedstrijdleiding verzoekt ons de zwemvesten te dragen bij de nog te varen wedstrijden. Dat het ernstig dringen is op de startlijn geeft nog maar eens aan dat we hier kennelijk toch wel zijn om eerste te willen wezen.
De wind levert geen problemen op maar het is stevig werken en bij vlagen gunnen de boten ons onderling een royale blik op het ondervlak. Er wordt mooi gestreden met heel wisselende resultaten per wedstrijd.
Nadat de boten weer zijn afgeleverd op hun ligplaatsen genieten we nog van de nazit en aansluitende maaltijd die bestaat uit een uiterst smakelijke combinatie van door Badmeester Keimpe geleverde paling, door Bauke gebakken vis en een door Willem geleverde salade. De spanning over het eindresultaat blijft bewaard tot na de maaltijd. Deelname heeft iedereen een suikerbrood opgeleverd aangevuld met de door Gerard vermelde plek in het eindklassement.

Zelf gingen wij deze dag van start met het absolute voornemen een betere plaats als de 13e van vorig jaar te verwerven. Toen bleek dat er 12 in plaats van 13 boten mee deden waren we al één plaats opgeschoten maar er moest meer gebeuren! Het verliep voor ons allemaal lekker deze dag met als resultaat tot onze (en ieders?) verbazing zelfs een 1ste plaatst in het eindklassement. Wellicht heeft de door Evert Steensma verzorgde cursus “starten in wedstrijdzeilen” in april van dit jaar hiertoe bijgedragen. Hoe dan ook, stiekem zijn we hier best een beetje trots op natuurlijk!
Een prachtig mooie zeildag die volgend jaar voor de 25ste keer gehouden zal worden. Zou het niet mooi zijn om dan het jubileum aantal aan boten aan de startlijn te krijgen?

Garmt & Ina

Meer foto's van de Familie Valkendag 2014

De volledige uitslag van de wedstrijd (voor het gemak alleen de namen van de schippers):

1.G. de Kroon                      7. P. de Jong
2. E. Dijkstra                        8.B. de Smit
3. A. Boekelman                  9. F. Akkerman
4. H. de Vries                     10. F.v.d. Sluis
5. D. Ginhoven                   11. M. Dijkstra
6. F. Dijkstra                       12. A. Meinisz
 

« terug naar het overzicht