Home
Sleattemermar

NK Flits 2014 op het Slotermeer

20 augustus 2014

Dit jaar werd van 15 t/m 18 augustus op het Slotermeer nabij Balk voor de elfde keer een Nederlands Kampioenschap in de Flitsklasse georganiseerd. In de wachthaven bij Badmeester Keimpe lagen tientallen moederschepen en wedstrijdboten. De Flits is een tweepersoons, houten jeugdboot voor jongeren van ongeveer 7 tot 16 jaar. De stuurman in de Flits is in de meeste gevallen de oudste en grootste aan boord terwijl de fokkenist licht, klein en soms niet ouder is dan 7 jaar.
De Watersportvereniging Sleattemermar verzorgde de wedstrijdorganisatie van het zeilevenement waarvoor zich 42 boten hadden ingeschreven.
Er stonden voor het Kampioenschap 10 wedstrijden geprogrammeerd. Na twee dagen gingen de winnaars van de Sneekweek in de Flits-C, Wiebrand de Vos en Douwe Bosma in de Flits 477, aan kop. De verschillen tussen de eerste 7 boten waren echter heel klein waardoor de uitslag van de wedstrijden op de slotdag de doorslag moest geven.
De zware omstandigheden op zondag 18 augustus waren voor veel zeilers echter te veel van het goede. De windkracht nam in vlagen soms toe tot 6 Beaufort waardoor veel boten omsloegen en de wedstrijd moesten verlaten. De aanwezige Stand-by had het dan ook druk met het leegpompen van omgeslagen bootjes die daarna naar de kant moesten worden gesleept. Dat overkwam ook de jonge zeilers in de Flits 477 die daarna wijselijk besloten om aan de wal te blijven met als gevolg dat zij geen kans meer hadden op het felbegeerde Kampioenschap. Na een tweede plaats in de eerste wedstrijd op deze laatste wedstrijddag namen Helga Drost (16 jaar) en Petra de Vos (7 jaar) in de Flits 899 de leiding in het klassement over. In een inmiddels tot 25 boten geslonken wedstrijdveld, slaagden zij erin om in de tweede wedstrijd als eerste de finishlijn te passeren. Het wedstrijdcomité, onder leiding van Evert Steensma, besloot na overleg met de klassenorganisatie, de laatste race niet meer te starten omdat de wind inmiddels was toegenomen tot 7 Beaufort. Daarmee was het Kampioenschap beslist en kon de Nederlandse vlag tezamen met de Kampioenswimpel in de top van de mast van de Flits 899 worden gehesen.
Behalve de Kampioenswimpel en de bijbehorende medaille van het Watersportverbond ontvingen de winnaars als wisselprijs de Zilveren Flits.
In 2015 wordt het Nederlands Kampioenschap gevaren op het Sneekermeer onder auspiciën van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek.

              

Eindstand na 9 races:
1. 899 Helga Drost, Petra de Vos, Akkrum - 37,0 pnt.
2. 683 Hanna Rijk, Floris Reitsma, Scharnegoutum - 44,0 pnt.
3. 911 Britt Abma, Marieke Gijselaers, Sneek - 48,0 pnt.
 

Volledige uitslag NK Flits 2014

« terug naar het overzicht