Home
Sleattemermar

Open Valkendag 2016, een impressie

12 oktober 2016

Het is zaterdag, 1 oktober. Het is vrij koud en een frisse bries van zo'n 10 knopen blaast over het Sleattemermar. Ik ben blij met mijn zeiljas en trui, maar het zijn perfecte omstandigheden voor een zeilwedstrijd.
Meteen na de koffie met cake en de uitleg van de te varen baan, startprocedure en voorrangsregels door wedstrijdleider Gerhard Visser, gaan de deelnemers naar de hun door loting toegewezen Valken en varen in de richting van het startschip.

De bemanningen van maar liefst 19 Valken passeren de denkbeeldige startlijn tussen het startschip en een rood boeitje. De jaarlijkse zeilwedstrijden van de WSV “Sleattemermar” zijn begonnen.
Wat onwennig zit ik aan de helmstok. Het is voor mij de eerste keer dat ik met een zeilwedstrijd meedoe. Valken lijken wel van alle kanten op ons af te komen. Het geschreeuw is niet van de lucht:
“Bakboord... Bakbord!! Opschieten! ...Wij hebben voorrang!!! ...Kijk uit!!!”
De felheid en het fanatisme van veel deelnemers, verrast me. Dankzij de aanwijzingen van Jelke Algra met wie ik zeil, kan ik het gedoe bij de start ontwijken en weet zowaar halverwege in het wedstrijdveld te finishen. Ook de tweede wedstrijd lijkt weer zo te verlopen, maar ik mis door teveel knijpen en onterechte hoop op een gunstige windvlaag een boei, moet overstag, een slag door een heel veld van Valken maken die over bakboord varen en kom door al dat gedoe als een van de laatsten over de finish.

Na de lunch met soep en broodjes, voortreffelijk verzorgd door de dames van de catering: Annie Jager, Aafke Walinga en Emmy Breuk, neemt Jelke de helmstok over en ik bedien de fok. Een hele verbetering. Maar na een prachtige start, vind ik dat het voorlijk van het grootzeil niet strak genoeg zit. In een poging dit euvel te verhelpen, maak ik de verkeerde val los en klapt de gaffel naar beneden. We komen hierdoor helemaal verkeerd uit bij de boei, moeten uitwijken voor een heel stel schepen en alsnog een slag maken. Door al dit gedoe zijn we onze mooie positie kwijt en komen helemaal achter in het veld terecht.
De vierde en laatste wedstrijd verloopt echter zeer voorspoedig. Na een prachtige start: Als laatste over de startlijn, op volle snelheid en hoog boven alle andere schepen uit liggen we al na een half rak op plaats een en behouden deze positie eenvoudig tot over de finishlijn!

Na veel heerlijke vis, gebakken door Bertus Dijkstra en Bauke Jager, vlees en salade en de gebruikelijke gezelligheid, maakt Gerhard Visser de uitslag bekend. Samen met co-wedstrijdleider Marietje Dijkstra deelt hij de prijzen uit.

De onweersbui die de hele middag al dreigt, barst pas los als iedereen veilig en droog thuis is.

Wim Breuk

 

 

De einduitslag zoals gegeven door de wedstrijdleiding Gerhard Visser en Marietje Dijkstra:

 

Klik hier voor voor mooie foto's van deze Valkendag

« terug naar het overzicht