Home
Sleattemermar

Wedstrijden 

De wedstrijdcommissie van de WSV Sleattemermar organiseert een aantal vaste, jaarlijks terugkerende zeilwedstrijden. 
In de agenda vindt u de wedstrijddata voor dit jaar

Nederlandse Kampioenschappen

De WSV Sleattemermar wordt regelmatig benaderd door Klassenorganisaties
met de vraag om voor de desbetreffende klasse een (Open) Nederlands Kampioenschap te organiseren. Eén van de redenen voor zo’n verzoek ligt in het feit dat op het Slotermeer bij alle windrichtingen prachtige wedstrijdbanen kunnen worden uitgelegd.

De afgelopen jaren was WSV "Sleattemermar" organisator van diverse Nederlandse Kampioenschappen. Zo werd in 2012 het NK Flits, het NK Spanker en het NK Efsix door de wedstrijdcommissie van de WSV georganiseerd.
In 2013 werd op het Slotermeer opnieuw een NK Flits verzeild en in 2014 werden, naast opnieuw een NK Flits, ook het NK 16m2 en het NK G2 op het Slotermeer gehouden.
In 2017 werden het NK 16m2 en het NK Pampus op het Slotermeer gehouden en in 2018 werd het NK Tirion georganiseerd.
In 2019 en 2020 werden op het Slotermeer, mede vanwege de beperkingen door de Corona pandemie, geen Kampioenschappen georganiseerd. In 2021 werd de draad echter weer opgepakt en worden de Nederlandse Kampioenschappen in de Flits- en de Olympiajollen klasse gehouden.

In 2022 worden van 9 t/m 11 september de Nederlandse Kampioenschappen in de zestienkwadraat klasse georganiseerd.
Kijk voor meer info op website van de 16m2 Klassenorganisatie 
Via de link de Aankondiging en de Wedstrijdbepalingen.
 

Verslagen van vorige Nederlandse kampioenschappen:

 

Avondwedstrijden / Recreatief Wedstrijdzeilen

Wedstrijdspanning geeft een extra dimensie aan sport. Dat geldt zeker ook voor zeilen! Alleen een ‘echte’ wedstrijd kost vaak veel tijd en geld. Daarom organiseert de wedstrijdcommissie van WSV Sleattemermar de Avondwedstrijden. Deze wedstrijden zijn recreatief, en dus vooral voor de lol en om van te leren. Iedereen is welkom, zowel leden als niet-leden. En alle zeilschepen mogen meedoen. We gebruiken het zogenaamde SW-systeem om de verschillen tussen de boten te corrigeren, zodat niet standaard het snelste schip wint, maar de meest effectieve schipper. We varen bewust een paar korte wedstrijden, zodat er volop kans is om starts te oefenen en verschillende tactieken uit te proberen.

Het palaver (de informatie/uitleg over wedstrijdbaan etc) is (meestal) digitaal, dus eigenlijk is meedoen heel simpel: Meldt je aan via wedstrijden@sleattemermar.nl en je wordt toegevoegd aan de wedstrijd-appgroep. Het enige wat je daarna nog moet doen is op tijd aan de start verschijnen. Dat kan met je eigen zeilboot, maar evt. ook met een gehuurde Polyvalk. Zowel zeilschool De Stipe als De Ûlepanne bieden de mogelijkheid om voor € 25,00 een polyvalk te huren voor een wedstrijdavond.De eerste start is om 19:00, behalve in juni en juli, dan starten we om 19:30 uur. Meestal worden er 3 a 5 wedstrijdjes gevaren, en uiteraard is er na afloop gelegenheid om na te praten en verhalen uit te wisselen in clubgebouw ’t Roefke op het Balkster strand, onder het genot van een biertje.
En wil je nu graag meedoen, maar heb je geen bemanning? Meld je aan zodat je in de app-groep komt! Er zijn regelmatig schippers die nog best een extra bemanningslid kunnen gebruiken, of mensen die nog een schip)per) zoeken om mee te kunnen doen.Dus: Altijd al een keer willen wedstrijdzeilen?
Of op zoek naar een makkelijke manier om een oude hobby weer op te pakken?
Meld je aan op wedstrijden@sleattemermar.nl
De data in 2023 zijn: 25 april - 9, 16, 30 mei - 6, 13, 20, 27 juli - 4, 11, 18 juli - 5, 19 september.
 

Verenigingscompetitie

De WSV Sleattemermar doet al jaren mee aan de Verenigingscompetitie. Verdeeld over
verschillende divisies worden per divisie, door een viertal bij het Watersporterbond aangesloten verenigingen, zeilwedstrijden georganiseerd. Iedere vereniging organiseert op een bepaalde avond in april en mei een tweetal zeilwedstrijden waarbij er elke keer 6 zeilers meedoen, verdeeld over 3 (gehuurde) Polyvalken. Op een avond in september worden voor iedere divisie op het Heegermeer de finalewedstrijden gezeild.

Open Valkendag

Als afsluiting wordt ieder jaar in oktober de “Open Valkendag” georganiseerd waarbij in,
via de plaatselijke zeilscholen gehuurde, Polyvalken wordt gestreden om een wisselbeker.

 

Wedstrijd activiteiten uit het verleden 

Combi Noord Jeugdzeilwedstrijden

Onze vereniging organiseerde in 2016 samen met de commissie Jeugd Wedstrijdzeilen Noord deze wedstrijden op de Sleattemermar. Het Combi-evenement vindt zijn oorsprong bij de Optimist Club Nederland. Al vele jaren worden in alle districten van ons land door clubs Combi’s georganiseerd voor de jongste zeiljeugd. De wedstrijden zijn bedoeld voor zowel beginnende zeilers als voor ervaren jeugdzeilers tot en met 21 jaar. Sportief plezier staat voorop, maar gezelligheid op en rond het water telt zeker mee. Naast de Optimisten wordt er verder gezeild in alle jeugdklassen, wat kan resulteren in een deelname van wel honderd bootjes.
Onze gevorderde jeugdleden werden uitgenodigd voor deelname in de C klasse om ook met het wedstrijdzeilen kennis te kunnen maken.
Meer informatie vindt u op  www.jeugdwedstrijdzeilen.nl en de Combi website

 

Wedstrijden voor Rond- en Platbodemjachten

De jaarlijkse wedstrijd voor rond-en platbodemjachten vond op 27 juli 2013 voor 37ste keer plaats op het Slotermeer.
Helaas zijn deze wedstrijden de laatste jaren niet meer gehouden door te gering aantal aanmeldingen.
Info platbodem@sleattemermar.nl
 
  

Verenigingscompetitie district Noord

De Verenigingscompetitie in District Noord is bedoeld om verenigingsleden die wel eens met de elementen van de wedstrijdzeilsport willen kennismaken, die gelegenheid te geven. Het is steeds weer verbazend hoe veel zeilvaardigheid men opsteekt tijdens zo’n avondje wedstrijdzeilen. Dat heeft ook zijn uitstraling naar de deelnemende verhuurbedrijven en zeilscholen, die elk jaar weer hun schepen ter beschikking stellen. 

De Vereniginscompetitie ging in 1998 van start met 5 verenigingen en zeilscholen. Het was een groot succes want in het tweede jaar meldden zich in Friesland 12 verenigingen met zeilscholen, jeugdherbergen en/of watersportbedrijven. In Groningen is de competitie in 1999 gestart met 4 verenigingen.
In Fryslan wordt inmiddels in drie divisies gezeild, in Groningen in 1 divisie, door in totaal 20 verenigingen.

Onze wsv "Sleattemermar" komt al een aantal jaren uit in divisie 3.
De wedstrijden worden gevaren  op onder andere het Heegermeer, Slotermeer, Pikmeer, Wijde Ee en voorheen ook op de Beulakker Wijde.

 

Slotavond
Het evenement wordt traditioneel afgesloten met een finale slotavond te Heeg, waarbij ook de Groninger verenigingen aanwezig zijn. Tijdens deze slotavond zeilen de Friese en Groninger verenigingen, ingedeeld in drie divisies, aan de hand van de eerder behaalde resultaten, om de Kampioenswimpel per divisie. In totaal komen dan 60 polyvalken, beschikbaar gesteld door Ottenhome te Heeg, aan de start.

Na de wedstrijd worden in het Dorpshuis van Heeg de prijzen van de eerder gehouden divisiewedstrijden en de prijzen van de slotavond uitgereikt.

  

Sleattemermar zeilwedstrijden

Elk jaar in augustus werden sinds jaren de Bungalowwedstrijden gezamenlijk georganiseerd door de Bungalowparken Sleatemar en Markant en de WSV  "Sleattemermar"
Vanaf 2015 is de naam van deze wedstrijdzeildag "Sleattemermar Zeilwedstrijden"

 

Familie (open)Valkendag

De familie Valkendag wordt sinds 1990 elk jaar aan het einde van het seizoen gehouden. Jong en oud kan op deze dag meedoen. Met Valken van de zeilscholen worden 's ochtends en 's middags wedstrijden gevaren. De winnaar van de ochtend wedstrijd, start 's middags in de boot die 's ochtends laatste was, de tweede in de een na laatste, enzovoort.
Tussen de middag is er een gezamenlijke lunch en avonds een gezamenlijke afsluiting met maaltijd of barbeque.
Vanaf 2013 wilden we, om de wedstrijden wat attractiever te maken, kortere banen uitleggen door zowel in de morgen als de middag 2 maal te starten. Dit geeft de deelnemers betere kansen om te winnen. In de praktijk blijkt immers dat als je een keer achter ligt, door bijvoorbeeld een slechte start, dit bijna niet meer goed is te maken tijdens het vervolg van de wedstrijd. Wel wordt er geruild van boot in de middag. Uiteraard wordt dit alles in het palaver doorgesproken.
Vanaf 2016 wordt deze dag niet meer Familie Valkendag maar Open Valkendag genoemd. Leden maar ook niet leden kunnen nu in een vooral gezellige competitie hun vaardigheid in het valkzeilen met elkaar meten